De Turkse keuken

De Turkse keuken heeft een lange traditie.

De variatie van het eten in Turkije komt voort uit de vele invasies van andere volkeren die het land heeft doorstaan. Al deze volkeren brachten hun kookstijlen mee en lieten die achter in het gebied.

Tevens is de diversiteit van de keuken ontstaan toen de Oghuz-Turken op hun weg uit Centraal Azië in de Ottomaanse periode de bevolking van Iran, Irak, Egypte en de Balkan integreerde en hun kookkunst overnam. De Ottomaanse sultans hadden in het Topkapi paleis in Istanbul een gigantische keuken waardoor, onafhankelijk van welstand van de bevolking, de luxueuze Turkse kookkunst, zoals we die nu kennen, behouden is gebleven en uitgebreid is. Ook op het platteland bleven de regionale en etnische keukens in stand.

 

De traditionele centraal Aziatische keuken heeft ook blijvend invloed gehad op de keuken in Europa en het midden oosten. Zo is yoghurt, het belangrijkste onderdeel van de Griekse (Tzatziki) en Turkse (Cacik), een typische Turkse nomadendrank.

 

De keuken is meestal gebaseerd op vers fruit en groente, gegrild vlees of vis en vele soorten salades. De gerechten worden vaak begeleid door Yoghurt en sausen.

Turken genieten nog steeds van deze traditie. Eten staat in ieders leven centraal en wordt voor elke gelegenheid gebruikt om bij elkaar te zijn en te genieten van de diverse gerechten.

 

Elke regio/stad in Turkije heeft zijn lokale specialiteit en mensen reizen graag uren om nieuwe gerechten te eten.

oude tijd turkije
Turkse kruiden en groentes